loader image

Bezlepkové potraviny – Komplexný sprievodca pre celiatikov a osoby s intoleranciou na lepok

Čo je to celiakia a intolerancia na lepok?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom konzumácia lepku spôsobuje poškodenie sliznice tenkého čreva a chronický zápal. Na rozdiel od celiakie, alergia na lepok sa prejavuje rýchlou reakciou organizmu na alergén, zvyčajne v priebehu niekoľkých minút. Tretím typom je neceliakálna citlivosť na lepok, pri ktorej osoba pociťuje negatívne príznaky po konzumácii lepku, aj keď nemá diagnostikovanú celiakiu.

Čo je lepok a kde ho nájdeme?

Lepok (glutén) je zmes dvoch bielkovín – gliadinu a glutenínu, ktoré sa prirodzene nachádzajú v obilninách. Medzi obilniny obsahujúce lepok patria:

  • Pšenica (vrátane špaldovej pšenice, jednozrnky, dvojzrnky)
  • Raž
  • Jačmeň
  • Tritikale (žitovec)
  • Kamut
  • Niektoré druhy ovsa (ak nie je špeciálne spracovaný)

Príznaky intolerancie na lepok

Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Zažívacie problémy (hnačka, zápcha, nadúvanie, plynatosť)
  • Únava a malátnosť
  • Bolesti hlavy
  • Kožné problémy
  • Neurologické problémy
  • Depresie, úzkosť
  • Bolesti kĺbov a svalov
  • Anémia

Čo môžete jesť pri bezlepkovej diéte?

Prirodzene bezlepkové potraviny:

  • Ryža a ryžové výrobky
  • Kukurica a kukuričné výrobky
  • Zemiaky
  • Strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer)
  • Pohánka
  • Proso (jáhly)
  • Quinoa
  • Amarant
  • Čirok (sorghum)
  • Teff
  • Ovocie a zelenina
  • Mäso, ryby, vajcia
  • Mlieko a väčšina mliečnych výrobkov
  • Orechy a semená
  • Oleje, tuky, maslo
  • Bylinky a koreniny

Špeciálne bezlepkové výrobky:

  • Bezlepkové pečivo
  • Bezlepkové múky a zmesi na pečenie
  • Bezlepkové cestoviny
  • Bezlepkové sladkosti a snacky
  • Bezlepkové raňajkové cereálie

Ako rozpoznať bezlepkové výrobky?

Bezlepkové výrobky sú označené jedným z nasledujúcich spôsobov:

  • Symbol preškrtnutého klasu
  • Označenie „bezlepkový výrobok“ alebo „gluten-free“
  • Označenie „vhodné pre celiatikov“
  • Označenie „vhodné pri bezlepkovej diéte“

Podľa legislatívy EÚ existujú dve kategórie výrobkov:

  1. Bezlepkové potraviny: obsahujú menej ako 20 mg lepku/kg potraviny
  2. Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku: obsahujú do 100 mg lepku/kg potraviny (tieto nie sú vhodné pre celiatikov a alergikov na lepok)

Výhody bezlepkovej diéty

Bezlepková diéta je nevyhnutná pre ľudí s celiakiou alebo alergiou na lepok, ale môže priniesť výhody aj zdravým jedincom:

  • Zníženie zápalu v organizme
  • Zlepšenie trávenia
  • Zvýšenie energie
  • Zníženie bolesti kĺbov
  • Zlepšenie kvality pleti
  • Podpora chudnutia (pri nahradení bežných pekárenských výrobkov zdravšími alternatívami)

Tipy pre bezlepkovú diétu

  1. Čítajte etikety: Lepok sa môže skrývať v mnohých potravinách, kde by ste ho nečakali (napr. v kečupe, omáčkach, polievkach, koreniacich zmesiach)
  2. Vyhnite sa krížovej kontaminácii: Používajte oddelené kuchynské náčinie a spotrebiče na prípravu bezlepkových pokrmov
  3. Experimentujte s alternatívnymi múkami: Vyskúšajte rôzne bezlepkové múky (ryžová, kukuričná, pohánková) a ich kombinácie
  4. Uprednostňujte prirodzene bezlepkové potraviny: Namiesto spracovaných náhrad sa zamerajte na prirodzene bezlepkové potraviny
  5. Pripravujte si jedlo doma: Tak budete mať istotu, že neobsahuje lepok

Najlepšie bezlepkové recepty

  • Bezlepkový chlieb
  • Bezlepkové palacinky
  • Bezlepkové muffiny
  • Bezlepkové cestoviny s omáčkou
  • Bezlepkové koláče

Kde nájsť bezlepkové potraviny?

Dnes už bezlepkové potraviny nájdete vo väčšine supermarketov v špeciálnej sekcii, v zdravých výživách a v špecializovaných e-shopoch s bezlepkovými produktmi.

Tento článok slúži len na informačné účely a nenahrádza odbornú lekársku radu. Ak máte podozrenie na celiakiu alebo intoleraniu na lepok, obráťte sa na svojho lekára.

Návrat hore