loader image

Cestoviny – základná príloha modernej kuchyne

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie a najuniverzálnejšie potraviny na svete. Bohaté na sacharidy a s rôznorodými tvarmi či receptúrami sa stali neodmysliteľnou súčasťou jedálnička v mnohých domácnostiach. Spoznajte ich rôzne druhy, výhody a využitie.

Druhy cestovín podľa tvaru

Tvary cestovín nie sú len otázkou estetiky, ale majú praktický význam – rôzne tvary sa hodia k rôznym druhom omáčok a pokrmov.

Dlhé cestoviny

  • Špagety – symbol talianskej kuchyne, ideálne k jednoduchým omáčkam
  • Linguine – ploché, tenké cestoviny, výborné k morským plodom
  • Tagliatelle – široké ploché cestoviny, skvelé k hustejším omáčkam
  • Fettuccine – stredne široké ploché cestoviny

Krátke cestoviny

  • Penne – krátke duté rúrky so šikmými koncami
  • Farfalle – cestoviny v tvare motýlikov
  • Fusilli – špirálové cestoviny, výborne zachytávajú omáčku
  • Kolienka – slovenská klasika, ideálne s vajíčkom

Plnené cestoviny

  • Ravioli – plnené vankúšiky
  • Tortellini – cestoviny v tvare prstienkov s náplňou
  • Cannelloni – veľké duté rúrky, vhodné na plnenie

Druhy cestovín podľa zloženia

Na trhu nájdete rôzne druhy cestovín aj podľa ich zloženia a spôsobu výroby:

Klasické cestoviny

  • Vyrábané z pšeničnej múky a vody
  • Môžu obsahovať vajcia (vaječné cestoviny)
  • Najdostupnejšie a najlacnejšie

Celozrnné cestoviny

  • Vyrábané z celozrnnej múky
  • Vyšší obsah vlákniny a minerálov
  • Nižší glykemický index
  • Poskytujú dlhší pocit sýtosti

Semolínové cestoviny

  • Vyrábané z hrubozrnnej krupice z tvrdej pšenice
  • Lepšie držia tvar aj po uvarení
  • Majú vyšší obsah bielkovín

Špecializované cestoviny

  • Bezlepkové – vyrábané z ryže, kukurice, pohánky, quinoy
  • Proteínové – obohatené o rastlinné bielkoviny
  • Strukovinové – z cíceru, šošovice alebo hrachu, s vyšším obsahom bielkovín

Nutričná hodnota cestovín

Cestoviny predstavujú hlavne zdroj sacharidov, no ich nutričná hodnota sa líši podľa typu:

Klasické biele cestoviny (100g)

  • Energia: 355 kcal / 1488 kJ
  • Sacharidy: 75,2 g
  • Bielkoviny: 9,8 g
  • Tuky: 1,2 g
  • Vláknina: 1-2 g

Celozrnné cestoviny (100g)

  • Energia: 340 kcal / 1425 kJ
  • Sacharidy: 68 g
  • Bielkoviny: 10-12 g
  • Tuky: 1,5 g
  • Vláknina: 5-7 g

Bezlepkové cestoviny (100g)

  • Energia: 350 kcal / 1470 kJ
  • Sacharidy: 77 g
  • Bielkoviny: 6-7 g
  • Tuky: 1 g
  • Vláknina: závisí od základných surovín

Výhody konzumácie cestovín

  • Energetický zdroj – ideálne pre športovcov a aktívnych ľudí
  • Dlhodobá energia – komplexné sacharidy sa uvoľňujú postupne
  • Univerzálnosť – možno ich pripraviť na nespočet spôsobov
  • Cenová dostupnosť – výhodný pomer ceny a výživovej hodnoty
  • Dlhá trvanlivosť – skladovateľnosť v suchom stave

Výhody celozrnných cestovín

  • Vyšší obsah vitamínov skupiny B
  • Bohatší zdroj minerálov (horčík, zinok, železo)
  • Vláknina podporujúca trávenie a črevnú mikroflóru
  • Stabilnejšia hladina cukru v krvi

Ako vybrať správne cestoviny?

Pri výbere cestovín zvážte tieto faktory:

  1. Účel použitia – k akému jedlu ich plánujete pripraviť
  2. Zdravotné potreby – bezlepkové pre celiatikov, celozrnné pre diabetikov
  3. Chuťové preferencie – rôzne druhy majú mierne odlišnú chuť a konzistenciu
  4. Kvalita – kvalitnejšie cestoviny lepšie držia tvar a majú lepšiu konzistenciu

Ako správne pripraviť cestoviny

Tajomstvo dokonalých cestovín spočíva v správnej príprave:

  1. Použite dostatok vody (1 liter na 100g cestovín)
  2. Pridajte soľ (asi 1 polievková lyžica na liter vody)
  3. Varte na strednom ohni podľa času uvedeného na obale
  4. Testujte priebežne – ideálne sú „al dente“ (na skus)
  5. Po uvarení ihneď sceďte

Tip pre zdravšie varenie: Celozrnné cestoviny potrebujú obvykle o niečo dlhší čas varenia ako klasické.

Cestoviny vo vyváženej strave

Cestoviny môžu byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy, ak:

  • Kontrolujete veľkosť porcií
  • Kombinujete ich so zeleninou, kvalitnými proteínmi a zdravými tukmi
  • Uprednostňujete celozrnné varianty pre každodenné použitie
  • Vyvažujete ich ďalšími zdrojmi sacharidov (zemiaky, ryža, quinoa)

Cestoviny pre športovcov

Ideálny zdroj energie pred tréningom a na doplnenie glykogénových zásob po výkone.

Cestoviny v redukčnej diéte

Celozrnné cestoviny v primeranom množstve a správnom načasovaní môžu byť súčasťou redukčnej diéty.

Záver

Cestoviny sú všestrannou potravinou, ktorá ponúka mnoho výhod – od jednoduchej prípravy cez cenovú dostupnosť až po nutričnú hodnotu. Či už preferujete tradičné recepty alebo experimentujete s novými kombináciami, cestoviny sa prispôsobia vašim potrebám a chutiam.

Vyberte si z nášho širokého sortimentu kvalitných cestovín – od klasických cez celozrnné až po špeciálne bezlepkové varianty.

Návrat hore